Ορθοδοντικοί
Γεωργία Βαγδούτη DDS MSc Ειδικός Ορθοδοντικός
Έφη Καρβούνη DDS MSc Ειδικός Ορθοδοντικός
Τι είναι Ορθοδοντική;
Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τη θεραπεία διαφόρων ανωμαλιών στις σχέσεις των γνάθων και των δοντιών.
Ψηφιακή αποτύπωση στην Ορθοδοντική




Γιατί έχει το παιδί μου ορθοδοντικό πρόβλημα και τι το προκαλεί;
Τα ορθοδοντικά προβλήματα οφείλονται σε κληρονομικούς ή/και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κληρονομικές ανωμαλίες είναι ο συνωστισμός, τα υπεράριθμα ή ελλείποντα δόντια, προβλήματα στην ανάπτυξη των γνάθων. Περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση των δοντιών και την ανάπτυξη των γνάθων είναι: στοματική αναπνοή, θηλασμός δακτύλου ή γλώσσας, απομύζηση κάτω χείλους. Επίσης, πρόωρη απώλεια νεογιλών ή και μονίμων δοντιών από τερηδόνα ή τραύμα, προκαλεί ορθοδοντικά προβλήματα, διότι λόγω της μετακίνησης των παρακειμένων δοντιών χάνεται ο χώρος.
Η αλλαγή των δοντιών ξεκινάει περίπου από 6 ετών και ολοκληρώνεται στα 13 – εκτός από τους φρονιμίτες.
Καλό είναι να γίνεται ο πρώτος έλεγχος μεταξύ 6-7 ετών.
Ο ορθοδοντικός θα ελέγξει εάν υπάρχει ορθοδοντικό πρόβλημα και πότε ενδείκνυται να ξεκινήσει η πρώτη φάση της ορθοδοντικής θεραπείας. Σε μικρές ηλικίες, όταν χρειάζεται, εφαρμόζεται και προληπτική ορθοδοντική.
Παραδείγματα τέτοιων θεραπειών είναι:
Μηχανήματα διατηρήσεως ή και επανάκτησης χώρου, όταν υπάρχουν πρόωρες απώλειες δοντιών.
- Διακοπή παρατεταμένου θηλασμού του δακτύλου ή της προώθησης της γλώσσας.
Εάν διαπιστωθεί ορθοδοντικό πρόβλημα στις γνάθους σε μικρή ηλικία 7-9 ετών, συνίσταται να ξεκινήσει η πρώτη φάση της ορθοδοντική θεραπείας με σκοπό την διόρθωση του σκελετικού προβλήματος, ώστε να μην επιδεινωθεί το ορθοδοντικό πρόβλημα, που μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μόνο με απλή ορθοδοντική θεραπεία σε μεγαλύτερη ηλικία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως η σκελετική διεύρυνση της άνω γνάθου σε περιπτώσεις με σταυροειδή σύγκλειση και στενή άνω γνάθο που ενδείκνυται να γίνει σε μικρή ηλικία λόγω συνοστέωσης της ραφής της άνω γνάθου.
Θεραπευτικοί μηχανισμοί
Ορθοδοντική θεραπεία παιδιών και εφήβων
Μεταλλικά σιδεράκια
Είναι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και είναι κατασκευασμένοι από ανοξείδωτο ατσάλι. Υπάρχουν οι συμβατικοί ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί που μπορούμε να προσθέσουμε και χρωματιστά λαστιχάκια αλλά και τα τελευταίας τεχνολογίας αυτόδετα σιδεράκια που πλεονεκτούν ως προς την εμφάνιση και το μέγεθος και συγκεντρώνουν λιγότερη μικροβιακή πλάκα.


Ορθοδοντική θεραπεία ενηλίκων
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ενήλικες ασθενείς αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία με μηχανισμούς που να είναι ταυτόχρονα αισθητικοί αλλά και να μπορούν να αποδώσουν ένα άρτιο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.


Αυτά τα σιδεράκια τοποθετούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατά, γι´ αυτό και η συγκεκριμένη θεραπευτική αντιμετώπιση προτιμάται συχνά από ενήλικες. Τα γλωσσικά σιδεράκια κατασκευάζονται μέσω λογισμικού στον υπολογιστή και είναι εξατομικευμένα για κάθε ασθενή (Incognito, Win).
Είναι μικρές βίδες των 6-8 χιλιοστών από τιτάνιο, που τοποθετούνται στο οστό ώστε να διευκολύνουν την ορθοδοντική θεραπεία. Τοποθετούνται και αφαιρούνται το ίδιο εύκολα και ανώδυνα. Αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις στην ορθοδοντική θεραπεία σε όλη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, διότι ελαχιστοποιεί , σε σημαντικό βαθμό, τους περιορισμούς της ορθοδοντικής θεραπείας.
Την ημέρα που ο ασθενής βγάζει τα σιδεράκια, τοποθετούνται στις γλωσσικές επιφάνειες των προσθίων δοντιών λεπτά συγκρατητικά σύρματα και δίνονται συγκρατητικά μασελάκια. Επίσης, γίνεται λήψη μιας πανοραμική ακτινογραφία και φωτογραφιών για να γίνει σωστός έλεγχος. Τέλος, δίνονται οδηγίες στον ασθενή για τη χρήση των συγκρατητικών και πόσο συχνά χρειάζεται να έρχεται για έλεγχο στον ορθοδοντικό.
Στοματική φροντίδα και υγιεινή
- Στη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας χρειάζεται επιμελές βούρτσισμα 3 φορές/μέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ), γιατί θα παραμένουν υπολείμματα τροφών γύρω από τα σιδεράκια.
- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη διατροφή σας, να μην περιέχει πολλή ζάχαρη (γλυκά, αναψυκτικά, καραμέλες, σοκολάτες), ώστε να μην δημιουργηθεί τερηδόνα γύρω από τα σιδεράκια.
- Θα πρέπει να αποφεύγονται οι σκληρές και κολλώδεις τροφές όταν φοράτε σιδεράκια γιατί μπορεί να ξεκολλήσουν και να καθυστερήσει η ορθοδοντική σας θεραπεία.
- Σε περίπτωση που ξεκολλήσει κάποιο σιδεράκι και σας ενοχλεί, να τοποθετήσετε ορθοδοντικό κερί σε εκείνο το σημείο και να μας καλέσετε.
- Τις πρώτες 2-3 μέρες με τα σιδεράκια είναι αναμενόμενο να αισθανθείτε κάποια ήπια ενόχληση, εάν ωστόσο αυτή παραμείνει, τότε καλό είναι επικοινωνήσετε μαζί μας.