Περιοδοντολόγοι
Γιάννης Βαγδούτης DDS MSc Περιοδοντολόγος
Τριανταφυλλιά Βαγδούτη DDS MSc Περιοδοντολόγος-Εμφυτευματολόγος
Τι είναι ο Περιοδοντόλογος;
Ο Περιοδοντολόγος, μετά την απόκτηση του πτυχίου της Οδοντιατρικής, ακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στον τομέα της Περιοδοντολογίας και των Εμφυτευμάτων.
Τι είναι η Περιοδοντολογία;
Η Περιοδοντολογία είναι η Οδοντιατρική ειδικότητα που ασχολείται με τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια. Συνεργάζεται συχνά και με άλλες ειδικότητες, όπως Προσθετική, Ορθοδοντική, Ενδοδοντία. Συνήθως ξεκινάμε τις Οδοντιατρικές εργασίες από την Περιοδοντολογία γιατί πρέπει να ελεγχθεί η υγεία των ιστών που στηρίζουν τα δόντια (ούλα και περιοδόντιο).
Η περιοδοντική νόσος περιλαμβάνει την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Οφείλεται στην μικροβιακή πλάκα και στην ανοσιακή απάντηση του ξενιστή, που συνδέεται με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους παράγοντες κινδύνου του ξενιστή.
Τέτοιοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η πλημμελής στοματική υγιεινή, το άγχος, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.
Μικροβιακή πλάκα και τρυγία
Η μικροβιακή πλάκα προσκολλάται στις επιφάνειες των δοντιών, των προσθετικών εργασιών και των εμφυτευμάτων. Η οδοντική πλάκα, με σταδιακή εναπόθεση αλάτων, μετατρέπεται σε μια συμπαγή μάζα, την τρυγία (πέτρα), που αρχικά εναποτίθεται υπερουλικά (πάνω από τα ούλα) και έπειτα υποουλικά.
Ουλίτιδα


Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων που εμφανίζεται με ερυθρότητα, αιμορραγία και διόγκωση των ούλων, χωρίς να προσβάλλεται το οστούν (κόκκαλο). Είναι πλήρως αντιστρεπτή νόσος, που σημαίνει ότι με πολύ καλή στοματική υγιεινή και με την αποτρύγωση (καθαρισμός) από τον οδοντίατρο, τα ούλα επανέρχονται στην αρχική τους φυσιολογική κατάσταση. Οι διογκώσεις των ούλων μπορεί να εμφανιστούν σε πιο έντονη μορφή υπό την χρήση φαρμάκων και ορμονικών διαταραχών.
Εάν η ουλίτιδα παραμείνει αθεράπευτη, τότε μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Δείτε αναλυτικά τα 4 στάδια


Περιοδοντίτιδα


Η περιoδοντίτιδα είναι μια χρόνια, πολυπαραγοντική, φλεγμονώδης νόσος, η έναρξη της οποίας οφείλεται κυρίως σε αναερόβια βακτήρια και χαρακτηρίζεται από έντονη χρόνια φλεγμονή, που οδηγεί σε προοδευτική καταστροφή των περιοδοντικών ιστών, σε απώλεια δοντιών και τελικά σε πλημμελή μασητική λειτουργία.
Είναι η 6η πιο συχνή ασθένεια παγκοσμίως.
Η προχωρημένη μορφή της νόσου επηρεάζει το 5-20% του πληθυσμού και σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα ζωής του ασθενούς.
Εμφανίζεται πιο συχνά σε ενήλικες 30 ετών και άνω.
Προσβάλλει το σύνολο των ιστών του περιοδοντίου, με απώλεια οστού γύρω από το δόντι, δημιουργώντας ένα “κενό” ανάμεσα στο ούλο και στο δόντι που ονομάζεται “θύλακος”. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει την ύπαρξη θυλάκων, αιμορραγία, υφίζηση (υποχώρηση των ούλων) ή/και διόγκωση των ούλων, ερυθρότητα, δημιουργία κενών ανάμεσα στα δόντια λόγω της μετακίνησης των δοντιών, κακοσμία, κινητικότητα και στο τέλος απώλεια δοντιών.
Πολλές φορές η ενόχληση είναι ήπια, με την ασθένεια να αναπτύσσεται σιωπηλά και οι ασθενείς να μην το γνωρίζουν.
Περιοδοντίτιδα και σακχαρώδης διαβήτης
Συγχρονικές και προοπτικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σχέση περιοδοντικής νόσου και σακχαρώδη διαβήτη είναι αμφίδρομη. Συγκεκριμένα, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο μειωμένου γλυκαιμικού ελέγχου (αρρύθμιστος διαβήτης), καθώς επίσης αυξάνει τις επιπλοκές του διαβήτη. Έτσι, η θεραπεία περιοδοντίτιδας βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Περιοδοντίτιδα και καρδιαγγειακή νόσος
Η περιοδοντίτιδα έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακές νόσους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τους, μέσω της συστηματικής φλεγμονής.
Περιοδοντίτιδα και εγκυμοσύνη
Η περιοδοντίτιδα έχει συσχετιστεί με τις επιπλοκές τις κύησης, πυροδοτώντας φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις, οι οποίες επηρεάζουν την εμβρυοπλακουντική μονάδα. Η περιοδοντική νόσος έχει συσχετιστεί με το χαμηλό βάρος νεογνού, με τις πρόωρες γεννήσεις και την προεκλαμψία.
Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν την πιθανή σχέση της περιοδοντίτιδας και με άλλες νόσους, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτές οι μελέτες αφορούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νοητική βλάβη, την παχυσαρκία, τη χρόνια νεφροπάθεια και την ενδονοσοκομειακή πνευμονία.
Για την πρόληψη και θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου είναι απαραίτητη η σωστή εφαρμογή της στοματικής υγιεινής στο σπίτι, και αποτελείται από δύο στοιχεία:
- Βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με την χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας και
σωστής τεχνικής βουρτσίσματος. - Χρήση μεσοδόντιων βουρτσών και νήματος, όπου τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών είναι μικρά, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Η χρήση οξυγονούχων στοματοπλυμάτων και στοματοπλυμάτων χλωρεξιδίνης για καθημερινή χρήση ή για θεραπευτικούς σκοπούς, εξετάζεται από τον οδοντίατρο ανάλογα την περίπτωση και τις ανάγκες του ασθενούς.
Διάγνωση
Η διάγνωση πραγματοποιείται με βάση το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εικόνα και εξέταση, μετρώντας το πόσο βαθύς είναι ο θύλακος με ένα ειδικό εργαλείο (περιοδοντική μύλη) και με την ακτινογραφική εικόνα, όπου φαίνεται η απώλεια οστού. Ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου, διαμορφώνεται το σχέδιο θεραπείας για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Συντηρητική θεραπεία
Η αρχική φάση θεραπείας της περιοδοντίτιδας, δηλαδή η συντηρητική θεραπεία, μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου, αλλά δεν μπορεί να αναγεννήσει τους ιστούς που έχουν καταστραφεί.
Αποτελείται από δύο στάδια:
1. Την αποκατάσταση της υγείας των ιστών μέσω της εκπαίδευσης του ασθενή σε πρακτικές σωστής στοματικής υγιεινής με τη χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας και μεσοδόντιων βουρτσών.
2. Την απομάκρυνση μαλακών (πλάκα) και σκληρών (τρυγία) μικροβιακών εναποθέσεων από την επιφάνεια των δοντιών και την ρίζα.
Η αποτρύγωση και ριζική απόξεση γίνεται υπό τοπική αναισθησία και τη χρήση εργαλείων χειρός και υπερήχων. Επιπλέον, η συντηρητική θεραπεία μπορεί να υποβοηθηθεί με τη χρήση laser για τη μείωση του μικροβιακού φορτίου και της φλεγμονής, ή και με τοπική ή συστηματική αντιβίωση εάν κριθεί απαραίτητο.
Η εκτίμηση του αποτελέσματος της θεραπείας, γίνεται 6-8 εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας και αποφασίζεται εάν απαιτείται να προχωρήσουμε στη χειρουργική φάση, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια των δοντιών.
Χειρουργική θεραπεία
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων η μη χειρουργική θεραπεία αρκεί για ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, για καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή μπορεί να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις υπό τοπική αναισθησία, με σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης παρέμβασης.
Ανάλογα με τη μορφή της οστικής βλάβης που έχει προκληθεί από την περιοδοντίτιδα, σε κάποια δόντια είναι εφικτό να εφαρμόσουμε αναπλαστικές τεχνικές για την αναγέννηση των ιστών που έχουν καταστραφεί, με τη χρήση βιοϋλικών, εργαλείων μικροχειρουργικής, και με χρήση μεγέθυνσης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της θεραπείας είναι η άριστη στοματική υγιεινή του ασθενούς.
Ακινητοποίηση
Η παρουσία κινητικότητας των δοντιών είναι ένα από τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας, και συχνά προκαλεί έντονη ενόχληση στον ασθενή.
Η ακινητοποίηση ενδείκνυται σε περιπτώσεις που η κινητικότητα είναι αυξανόμενη, με στόχο την βελτίωση της μασητικής λειτουργίας του ασθενούς.
Συμβάματα της περιοδοντικής θεραπείας
Ένα από τα συμβάματα της περιοδοντικής θεραπείας είναι η συρρίκνωση των ούλων μετά τον βαθύ καθαρισμό των δοντιών. Αυτή η συρρίκνωση, οδηγεί στη δημιουργία μαύρου τριγώνου ανάμεσα στα δόντια (κενά) και υπερευαισθησία των δοντιών στο κρύο και στις όξινες τροφές. Συνήθως, αυτή η υπερευαισθησία εξαλείφεται μετά από κάποιους μήνες.
Διατήρηση θεραπευτικού αποτελέσματος
Οι ασθενείς μας, μετά το τέλος της θεραπείας, επανεξετάζονται ανά 3 ή 6 μήνες, ανάλογα με τη βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου, για την απομάκρυνση νέας μικροβιακής πλάκας και τρυγίας και για την πρόληψη πιθανής υποτροπής της νόσου. Οι τακτικοί επανέλεγχοι και το καθημερινό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής του ασθενούς, είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία και διατήρηση της υγείας του στόματος.
Πολλές φορές τα δόντια τερηδονίζονται ή σπάνε μέχρι το ύψος των ούλων ή ακόμα και κάτω από αυτό. Προκειμένου να αποκατασταθεί το δόντι με έμφραξη (σφράγισμα) ή στεφάνη (θήκη), πρέπει να αφαιρεθεί ένα μέρος των ούλων (ουλεκτομή) που μπορεί να πραγματοποιηθεί με laser και ενδεχομένως να χρειαστεί να αφαιρεθεί και ένα μέρος του οστού που περιβάλλει το δόντι. Έτσι, θα εμφανιστεί μεγάλο τμήμα υγιούς δοντιού που θα μπορεί να αποκατασταθεί.
Η διόγκωση των ούλων, η υπερβολική έκθεση τους στο χαμόγελο (ουλικό χαμόγελο), ή η ύπαρξη ασσυμετρίας των ούλων στην αισθητική περιοχή, μπορεί να δημιουργήσει αισθητικά προβλήματα. Έτσι και σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να αφαιρεθεί μέρος των ούλων με την συμβατική τεχνική ή με laser, για βελτίωση του χαμόγελου και της αισθητικής του ασθενούς.
Ο χαλινός είναι μια πτυχή του βλεννογόνου που αποτελείται από μυϊκές ίνες και προσφύεται είτε στα ούλα, είτε στα χείλη, είτε και στην γλώσσα.
Ένδειξη αποτελεί η δυσκολία διατήρησης στοματικής υγιεινής όταν βρίσκεται πολύ κοντά στα ούλα ή σε προσθετικές εργασίες, και δημιουργούνται υφιζήσεις στις ρίζες των δοντιών. Δηλαδή, τα ούλα κατεβαίνουν και φαίνονται οι απογυμνωμένες ρίζες των δοντιών. Επιπλέον, μερικές φορές η ύπαρξη χαλινού, συντελεί στη δημιουργία διαστήματος (κενό) ανάμεσα στους δύο κεντρικούς τομείς.
Για τους παραπάνω λόγους, συνίσταται η εκτομή χαλινού, η οποία πραγματοποιείται με laser, χωρίς τη χρήση ραμμάτων και εντελώς ανώδυνα.
Στη περίπτωση της ουλικής υφίζησης, μετά της επούλωση της περιοχής από την εκτομή χαλινού, αξιολογείται η έκταση της υφίζησης, οι αισθητικοί προβληματισμοί και η πιθανή ύπαρξη οδοντινικής υπερευαισθησίας, και εάν κριθεί απαραίτητο από τον περιοδοντολόγο και τον ασθενή, καλύπτεται η υφίζηση.
Η κάλυψη υφιζήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε ένα προβλέψιμο αποτέλεσμα.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, επιλέγουμε διαφορετικές τεχνικές που περιλαμβάνουν τη χρήση ή μη ουλικών μοσχευμάτων από την υπερώα (ουρανίσκο) ή και βιοϋλικών.
Σε συνεργασία με την ομάδα των ορθοδοντικών μας παρέχουμε τις κάτωθι υπηρεσίες:
- Αποκάλυψη έγκλειστων κυνοδόντων
Προκειμένου να μετακινηθούν οι κυνόδοντες που είναι μέσα στο οστό της γνάθου και δεν έχουν ανατείλει, πρέπει να αποκαλυφθούν πρώτα χειρουργικά, να κολληθεί σιδεράκι και μετά να ακολουθήσει η ορθοδοντική μετακίνηση, ώστε να ανατείλουν στη σωστή θέση. Πολλές φορές, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση laser για την αποφυγή ραμμάτων.
- Μίνι- εμφυτεύματα για ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών
Τοποθετούνται στο οστό και χρησιμοποιούνται ως στήριξη για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η απαιτούμενη ορθοδοντική μετακίνηση των δοντιών και μετά την ολοκλήρωση της ορθοδοντικής θεραπείας αφαιρούνται εύκολα και ανώδυνα.
- Ορθοδοντική θεραπεία σε περιοδοντικούς ασθενείς
Μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας και την διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, οι ασθενείς που επιθυμούν πλήρης αισθητική αποκατάσταση του χαμόγελου και της σύγκλεισης, λόγω της παθολογικής μετακίνησης των δοντιών από την περιοδοντίτιδα, μπορούν να προχωρήσουν στην ορθοδοντική θεραπεία, σε συνεργασία πάντα με τον περιοδοντολόγο για την διατήρηση της περιοδοντικής υγείας.
Μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης του laser είναι:
- Η επιτάχυνση του χρόνου επούλωσης των πληγών,
- Η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και
- Η μείωση του μικροβιακού φορτίου κατά τη διάρκεια της επέμβασης και μετά.
Με τη χρήση του διοδικού laser μαλακών ιστών 810nm και 980nm που έχουμε στο ιατρείο μας, παρέχουμε τις εξής υπηρεσίες:
- Επικουρική χρήση του laser στη θεραπεία περιοδοντίτιδας και περιεμφυτευματίτιδας. Προσοχή: η μονοθεραπεία με laser, δεν είναι αποτελεσματική, καθώς είναι απαραίτητο να προηγηθεί μηχανική απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και τρυγίας και να ακολουθήσει η χρήση του laser για βέλτιστα αποτελέσματα.
- Αντιμετώπιση της οδοντινικής υπερευαισθησίας
- Εκτομή χαλινού
- Αφαίρεση διόγκωσης ούλων
- Διόρθωση ουλικού χαμόγελου και ασσυμετρίας των ούλων
- Ουλεκτομή για την αποκάλυψη οδοντικής ουσίας για προσθετική αποκατάσταση