Skip to content

Εμφυτεύματα

Η πλέον ενδεδειγμένη λύση αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών.

Εμφυτεύματα

Γιάννης Βαγδούτης DDS MSc Περιοδοντολόγος 
Τριανταφυλλιά Βαγδούτη DDS MSc Περιοδοντολόγος-Εμφυτευματολόγος 

Τι είναι τα Οδοντικά Εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούνται από τιτάνιο, είναι πλήρως βιοσυμβατά, και αντικαθιστούν τα απολεσθέντα δόντια. Κατά τη διάρκεια της επούλωσης οστεοενσωματώνονται στο οστό και μπορούν να στηρίξουν στεφάνες (1 δόντι), γέφυρες (2 ή περισσότερα δόντια), ή ακόμα και οδοντοστοιχίες σε ολικά νωδούς ασθενείς.

Στάδια τοποθέτησης εμφυτευμάτων

Εξέταση

  1. Λήψη ιατρικού (κάπνισμα, νόσοι που αφορούν το οστό, καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.) και οδοντιατρικού ιστορικού (περιοδοντίτιδα, τερηδόνες, τραύμα κ.ά.)
  2. Κλινική εξέταση
  3. Ακτινογραφική εξέταση με πανοραμική ή/και περιακρροριζικές ακτινογραφίες και αν κρίνεται απαραίτητο με CBCT (τρισδιάστατη ακτινογραφική απεικόνιση)

Για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι απαραίτητο ο ασθενής να έχει αποκαταστήσει όλες τις τερηδόνες, να είναι ελεγχόμενη η περιοδοντική νόσος και να μην υπάρχουν φλεγμονές στη στοματική κοιλότητα.

Με τη βοήθεια αυτών των εξετάσεων μπορεί να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας εξειδικευμένο για τον κάθε ασθενή παρέχοντάς μας τις κατάλληλες πληροφορίες ως προς την επάρκεια οστού και των μαλακών ιστών, τη σχέση του ιγμορείου, των νεύρων και λοιπών ανατομικών στοιχείων, αλλά και τον ακριβή σχεδιασμό των θέσεων των εμφυτευμάτων και των διαστάσεών τους.

Περιπτώσεις:

  • Όταν τα δόντια δεν έχουν εξαχθεί ακόμα, πραγματοποιούνται οι εξαγωγές και αν κριθεί απαραίτητο, τοποθετείται οστικό μόσχευμα κατά την εξαγωγή προκειμένου να μειωθεί η περαιτέρω οστική απώλεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις που το οστό είναι επαρκές και οι συνθήκες είναι ιδανικές, τα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν άμεσα την ίδια μέρα της εξαγωγής του δοντιού.
  • Εάν έχουν εξαχθεί τα δόντια και υπάρχει επάρκεια οστού, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις η προϋπάρχουσα φλεγμονή ενός δοντιού και η απώλεια του, οδηγεί σε σημαντική απώλεια του οστού και των γύρω μαλακών ιστών, ή πολύ κοντά στο ιγμόρειο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να προηγηθεί ειδική χειρουργική επέμβαση αναγέννησης προκειμένου να διορθωθεί το οποιοδήποτε έλλειμμα ή να πραγματοποιηθεί κλειστή/ανοιχτή ανύψωση ιμγορείου, και να μπορέσουν να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση οστικής αναγέννησης περιλαμβάνει την τοποθέτηση βιοϋλικών, όπως οστικά μοσχεύματα και μεμβράνες και απαιτείται μια περίοδος επούλωσης και σχηματισμός νέου οστού 4-5 μηνών προκειμένου να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα.
  • Όταν υπάρχει οστική απώλεια αλλά είναι περιορισμένη, τότε τοποθετούνται τα εμφυτεύματα ταυτόχρονα με την χρήση οστικών μοσχευμάτων, ώστε να μειώσουμε τον αριθμό των επεμβάσεων.

Τοποθέτηση εμφυτευμάτων και προσθετική αποκατάσταση

Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων γίνεται υπό τοπική αναισθησία και με τη χρήση ειδικών τρυπανιών, τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό. Η τοποθέτηση σχεδιάζεται ψηφιακά και όταν κριθεί απαραίτητο κατασκευάζεται χειρουργικός νάρθηκας για την ακριβή τοποθέτηση τους.

Τα εμφυτεύματα παραμένουν καλυμμένα από τα ούλα ή με ένα μικρό τμήμα τους να προβάλλει από αυτά για ένα διάστημα συνήθως 3-4 μηνών, μέχρι την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης. Μετά το πέρας της επέμβασης δίνονται οι απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις αισθητικής ζώνης ή ολικής αποκατάστασης των γνάθων, ο ασθενής φεύγει από το ιατρείο με άμεση προσωρινή αποκατάσταση.

Μετά την περίοδο επούλωσης αποκαλύπτονται τα εμφυτεύματα και ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στην προσθετική αποκατάσταση με τη λήψη ψηφιακών αποτυπωμάτων, με το ασύρματο ψηφιακό scanner τελευταίας τεχνολογίας Carestream CS 3800, και 3D εκτύπωση της προσθετικής αποκατάστασης. Αποτελεί μία πιο αξιόπιστη και ανώδυνη τεχνική, όπου δεν χρειάζεται πια η λήψη των παραδοσιακών αποτυπωμάτων.

Φροντίδα των εμφυτευμάτων μετά την τοποθέτηση

Όπως τα φυσικά δόντια, έτσι και τα εμφυτεύματα χρειάζονται φροντίδα και καλή στοματική υγιεινή. Συστήνεται η χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και η χρήση μεσοδόντιων βουρτσών. Ανάλογα την περίπτωση προτείνουμε και επιπρόσθετα είδη στοματικής υγιεινής μηχανικά και χημικά. Οι ασθενείς μετά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων πρέπει να κάνουν συχνούς επανελέγχους και συντήρηση των εμφυτευμάτων από τον Περιοδοντολόγο κάθε 3-6 μήνες για την πρόληψη περιεμφυτευματικών νόσων και να μειώσουν το κάπνισμα.

Περιεμφυτευματικοί νόσοι

Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε

Φόρμα επικοινωνίας